Αλήθειες για την κυτταρική σειρά HEK 293 και πειράματα σε ζώα πριν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Θέσεις εκκλησίας της Ελλάδος και Κύπρου για τους εμβολιασμούς

Σχετικά με το ζήτημα που ετέθη στο δημόσιο διάλογο για την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τις ιθύνουσες αρχές και την κυβέρνηση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65, το ατομικό δικαίωμα στην επιλογή του εμβολίου ή την άρνησή του καθενός να προβεί στον εμβολιασμό του με οποιοδήποτε εμβόλιο, απαραίτητο θα ήταν να έλθει εις γνώσιν του καθενός ότι ένα από τα συστατικά οποιουδήποτε εμβολίου μπορεί να είναι τα κύτταρα ή οι λεγόμενες κυτταρικές σειρές (cell lines) ΗΕΚ 293 [1].

Έστω και αν δεν πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν πραγματικό συστατικό των εμβολίων που εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό, οι σειρές αυτές μετά βεβαιότητας προήλθαν από εκτρωμένο ανθρώπινο έμβρυo οι οποίες υποβάλλονται σε συνεχή αναπαραγωγή ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής των πιο γνωστών εμβολίων [2]. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, η χρήση της κυτταρικής αυτής σειράς στο εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται αν την αναζητήσει κάποιος και στο άρθρο του περιοδικού Nature από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης [3].

Για το ζήτημα αυτό ζήτησε απαντήσεις από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος με ανοικτή επιστολή του ο π. Στυλιανός Εμμ. Καρπαθίου, Θεολόγου Ψυχίατρου, Δρ. Βιοθηκής Πανεπιστημίου Αθηνών [4]. Αν μη τι άλλο, αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα βιοηθικής να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα τα οποία προήλθαν από έκτρωση, χωρίς η αλήθεια αυτή να τίθεται προς γνώσιν του κόσμου από τα ΜΜΕ και την επιστημονική κοινότητα τη στιγμή που διεθνώς διεξαγόταν κάποια συζήτηση.

Μια αλήθεια που προφανώς κάποιοι θα θέλουν να αποσιωπείται. Παρά το γεγονός φυσικά ότι κάποιοι άλλοι ηθικιστές –μόνο κατ’ όνομα όπως φαίνεται– προσπερνούν το πρόβλημα με το γνωστό ρητό «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» [5].

Και αυτό τη στιγμή που θα εγειρόταν επίσης ηθικό ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με τις ταξιδιωτικές και άλλες διευκολύνσεις στους εμβολιασθέντες [6], με το πρόβλημα ωστόσο να εδράζεται σε βαθύτερα αίτια που βρίσκονται κατακρίβεια στα πειράματα δημιουργίας των εμβολίων.

Συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του ρόλου των κυττάρων από εκτρωμένα έμβρυα στην παραγωγική διαδικασία της δημιουργίας των εμβολίων. Ένα το κρατούμενο…Μαζί με αυτό το πρόβλημα αν και όχι άμεσα συνδεδεμένο, υπάρχει και το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας των εμβολίων και ως παράδειγμα μπορεί να τεθεί ακόμη μια άγνωστη εν πολλοίς πάλι πτυχή που αφορούσε την ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca.

Πριν ακόμα αρχίσει η μαζική έναρξη εμβολιασμών, μαζί και με τα εμβόλια άλλων εταιρειών, ιδιαίτερη σημασία έχει η πειραματική φάση μαζί με δεδομένα που επέτρεψαν στη συνέχεια τη χρήση του πρώτου υποσχόμενου εμβολίου καταπολέμησης του εμβολίου της AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτό σε συνάρτηση ακόμα με το ζήτημα της χορήγησης ή μη του συγκεκριμένου εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Πειράματα και αποτελέσματα σε ζώα πριν τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca σε ανθρώπους

Στο πλαίσιο αυτό, μπορούν να παρατεθούν σε αδρές γραμμές τα αποτελέσματα της πειραματικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca, δοθέντων κλινικών σημείων μόλυνσής 6 εμβολιασμένων ζώων 7 ημέρες μετά την εσκεμμένη επιμόλυνσή τους με τον ιό. Η σχετική δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  βρίσκεται δημοσιευμένη στον «BioRxiv, Preprint Server for Biology» [7]. Ένα από τα κλινικά σημεία ένδειξης μόλυνσης από τον ιό ήταν ο ρυθμός αναπνοής των πειραματόζωων γρηγορότερα του φυσιολογικού.

Με το κριτήριο αυτό, 3 από τους 6 εμβολιασθέντες πίθηκους καταγράφονταν κλινικά άρρωστοι γιατί είχαν γρήγορη αναπνοή μέρες μετά τον εμβολιασμό και την επακόλουθη επιμόλυνση όπως και άλλοι 3 μη εμβολιασθέντες πίθηκοι που ανήκαν στην ομάδα σύγκρισης ελέγχου (control group). Η κλινική εικόνα των 6 αυτών πιθήκων διέφερε ως προς τους 3 μη-εμβολιασθέντες μόνο στο ότι δεν είχαν τόσο γρήγορο ρυθμό αναπνοής που θεωρείτο στο πείραμα ως κλινικό σημείο σύγκρισης.

Οι επιστήμονες παραδέχονταν ωστόσο την ύπαρξη ιικού φορτίου σε όλους τους επιμολυσμένους πιθήκους με τη διαφορά ότι ήταν πολύ χαμηλότερο το ιικό φορτίο των μη-εμβολιασθέντων. Αυτό επιβεβαιωνόταν με την ευθανασία όλων των ζώων και την ύπαρξη σε όλους ιικού φορτίου σε «βρογχοκυψελιδικό υγρό»-«bronchoalveolar lavage fluid” και σε «ιστό της αναπνευστικής οδού» – «respiratory tract tissue». Επίσης 2 από τους 3 μη-εμβολιασθέντες πιθήκους είχαν υποστεί πνευμονία λόγω του ιού.

Δυστυχώς οι ερευνητές θα παραδέχονταν ακόμη επιστημονικώς αλλά πολύ κυνικά –καθότι μετά από αυτό θα πουλούσαν σε λίγους μήνες το εμβόλιό τους σε όλο τον κόσμο– ότι όλα τα ζώα νόσησαν όπως ακόμη και τα εμβολιασθέντα αφού ιϊκό γονιδιωματικό RNA-viral genomic RNA (gRNA) ανιχνεύτηκε στις ρινικές εκκρίσεις όλων των ζώων που μολύνθηκαν συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασθέντων. Γεγονός που δεικνύει καθαρά ότι όλα τα ζώα μολύνθηκαν με τον ιό. Το ιικό φορτίο στα επιχρίσματα μύτης «nose swabs» ήταν το ίδιο και στα εμβολιασθέντα και στα μή εμβολιασθέντα ζώα μέρες μετά την επιμόλυνση τους με τον κορονοϊό [7].

Ποιό ήταν επίσης το παρασκήνιο που προηγήθηκε των επίσημων ανακοινώσεων; Προηγούμενη ανακοίνωση «press release» της AstraZeneca έγινε μία μόνο μέρα μετά την δημοσίευση των πειραματικών δεδομένων της εταιρείας Sinovac με το κινέζικο εμβολίο [8]. Σε αυτήν η AstraZeneca ισχυριζόταν ότι με τα δικά της αποτελέσματα, εργαζόταν για την πλήρη προστασία των πειραματόζωων «rhesus» πιθήκων που χρησιμοποιήθηκαν και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν μαζικής έκτασης πειράματα σε ανθρώπους.

Η ανακοίνωση όμως από το ινστιτούτο Jenner στην Οξφόρδη δεν συνοδευόταν από τα αποδεικτικά ευρήματα που ακολούθησαν στην αναφερόμενη αναλυτική δημοσίευση, ενώ την ίδια ώρα οι ερευνητές της Sinovac έδειχναν ήδη από πριν για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο την πλήρη προστασία που προσέφερε σε «rhesus» πιθήκους. Στις δικές τους μελέτες, για το κινέζικο εμβόλιο, κανένα σημάδι ύπαρξης του ιού δεν βρέθηκε στο λαιμό, τους πνεύμονες ή τον πρωκτό των πιθήκων [8].

Εστιάζοντας στο δίλημμα που τέθηκε αν θα εμβολιάζονταν οι άνω των 65 στην Κύπρο καθώς στην Ελλάδα όπως και σε άλλες 10 δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν θα ενέκριναν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα στην Ελλάδα ή άλλες χώρες προκύπτει ένα ερώτημα. Τυχεροί άραγε οι γηραιότεροι Ελλαδίτες και των άλλων χωρών έναντι των Κυπρίων;

Τελικά, βάσει μελετών, δόθηκε το επιστημονικό επιχείρημα στην Κύπρο ότι και με τη νόσηση αριθμού γηραιότερων από κορονοιό, παρά τον εμβολιασμό τους, καθώς έγινε παραδεκτό ότι για την ηλικιακή τους ομάδα δεν υπήρχαν κλινικά δεδομένα στους δοκιμαστικούς εμβολιασμούς από εθελοντές του εμβολίου της AstraZeneca δεν θα κινδύνευε παρά ταύτα η ζωή τους.

Οι επιστήμονες της Κύπρου θα έδιναν έτσι το επιχείρημα για την εγγύηση της μείωσης των νοσηλειών και των θανάτων. Η Κύπρος αποφάσισε έτσι να δώσει το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 65 και η εμβολιαστική διαδικασία θα συνεχιζόταν κανονικά σε αντίθεση με την Ελλάδα που θα σταματούσε τη χρήση του για τη συγκεκριμένη ομάδα. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σουηδία επίσης μείωναν το όριο ηλικίας στα 65 έτη, το Βέλγιο θα το μείωνε στα 55 ενώ το Βέλγιο δεν θα έδινε έγκριση για καμία ηλικιακή ομάδα. Στην Αγγλία ή άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό, η Αργεντινή εγκρινόταν η χρήση του []. Βλέποντας και κάνοντας δηλαδή;

Ένα βασικό ερώτημα όμως είναι αφού όλα θα έγιναν νομότυπα και με επιστημονική επάρκεια, γιατί δεν συμμετείχαν ηλικιωμένοι στα πειράματα της AstraZeneca κατά τις φάσεις δοκιμών II και ΙΙΙ μετά τις δοκιμές τους σε πειραματόζωα; Δεδομένης μήπως όπως φαίνεται της βιασύνης τους να εγκριθεί το γρηγορότερο το δικό τους εμβόλιο που είναι κατ’ ελάχιστον μειωμένης αποτελεσματικότητας;

Αν παρόλα αυτά ο κοινός νους δεν μπορεί να βγάλει κάποιο εύκολο συμπέραμα για την ποιότητα του εμβολίου της AstraZeneca ας αποφανθούν με σοβαρότητα οι «ειδικοί» δίνοντας αν μπορούν τα φώτα τους για τα παραπάνω γεγογονότα.

Γιατί το θέμα της δημοκρατικής επιλογής ενός πολίτη αν επιθυμεί να εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο είναι πολύ σοβαρό και αυτό ακολουθεί το συνταγματικό ή όχι δικαίωμα να αρνηθεί κάποιος τη βελόνα στο σώμα του οποιουδήποτε εμβολίου. Μια συζήτηση που πολύ πιθανόν να προκύψει παράλληλα με την αύξηση ή όχι του ποσοστού ανοσοποίησης που αναφέρεται ως στόχος των μαζικών εμβολιασμών.

Μένουν ακόμα ανοιχτά τα ερωτήματα που αφορούν σοβαρές παρενέργειες από τη νέα τεχνολογία των εμβολίων στην ανθρώπινη υγεία που μπορεί να προκύψουν, την ομαλότητα της ζωής των ανθρώπων γενικά, αλλά και των αρνητών των εμβολίων ειδικά κατ’ επίφασιν του κοινού καλού, μαζί με τη συνέχιση των μέτρων περιορισμού και άλλων μέτρων που θα επιβάλλονταν αν δεν σταματούσε η πανδημία.

Που με αυτά θα έπρεπε να ασχοληθούν δίνοντας καθαρά τις θέσεις τους οι ειδικοί, πολιτειακοί αξιωματούχοι και οι θρησκευτικοί ηγέτες πέραν του τετριμμένου περί fake news και συνωμοσιολογίας των αρνητών της σοβαρότητας ή της αλήθειας του ιού ή των αρνητών των εμβολίων.

Η πρώτη επίσημη στάση και θέση για τα εμβόλια της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου

Επιστρέφουμε όμως αναρωτούμενοι για το πρώτο ζήτημα που θέσαμε το οποίο που αφορά την κυτταρική σειρά ΗΕΚ 293 εν μέσω της διαδικασίας χορήγησης των εμβολιών, θεωρώντας το ως μείζον ζήτημα βιοθηκής το οποίο ήγηρε ο π. Στυλιανός Εμμ. Καρπαθίου, Θεολόγος Ψυχίατρος, Δρ. Βιοθηκής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανοικτή επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, απαντήθηκε στον ιερωμένο καθηγητή από άγνωστο συντάκτη «παρελκυστικώς» είτε «εξ’ αγνοίας», μετά από συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου στις 12 και 13 Ιανουαρίου, ότι «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας (σ.σ. στην Ελλάδα), δεν απαιτούν τη χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους». Κάτι όμως που αν δεν θα αναιρείτο με κάποια σοβαρή δικαιολογία επρόκειτο για καθαρό ψέμα εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου αν και κατακρίβειαν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Για την Κύπρο το τι συνέβη είναι ότι από πλευράς της ιεραρχίας δόθηκε πράσινο φως στα εμβόλια προτρέποντας τον Κυπριακό λαό να εμβολιαστεί μετά από πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου να συγκληθεί σύνοδος με τη συμμετοχή έμπιστων σε αυτήν επιστημόνων στους οποίους τέθηκαν διάφορα ερωτήματα. Η σύνοδος συνεκλήθη την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Δυστυχώς ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις δεν κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό από τον οποίο πρεσεβλήθη στο ίδιο διάστημα. Κηδεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 [9]. «Θεοσημεία» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος;

Να αναφέρουμε ωστόσο για την ιστορία ότι «ο αρχιγραμματέας της Συνόδου είπε πως δεν είχε εξουσιοδότηση να απαντήσει στην ερώτηση κατά πόσον υπήρξαν Συνοδικοί, που τάχθηκαν κατά του εμβολίου» [10].

Στη φωτογραφία της ΙΕΚ άγνωστο γιατί δεν διακρίνονται όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Πιθανώς λόγω ασθενείας κάποιων από τόν ίδιο ιό είτε εκ προθέσεως προς «ησυχία, νήψη και προσευχή».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο εκφράζουν αποκλειστικά τον αρθρογράφο.

Πηγές:

[1]. Tenpenny, S. (2020, Δεκέμβριος 27). Coronavirus Pt. 6: The COVID Vaccines – part 1 –. VAXXTER: Scientific Articles Exposing Vaccine Myths and Pharma Foibles. Ανακτήθηκε από https://vaxxter.com/the-covid-vaccines-part-1/

[2]. Brennan, D. (2020, Δεκέμβριος 11). Do COVID-19 vaccines contain aborted fetal cell lines?. CBRUK: Challenging Views On Abortion. Ανακτήθηκε από https://www.cbruk.org/covid-19-vaccine

[3]. Barrett, J. R., Belij-Rammerstorfer, S., Dold,C., Ewer, K. J., Folegatti, P. M., Gilbride, C., Halkerston,R., Hill,J., Jenkin, D., Stockdale,L., Verheul,M. K., Aley, P. K., Angus, B., Bellamy, D., Berrie,E., Bibi, S., Bittaye, M., Cavell, B C.,…Pollard, A.J. (2020). Phase 1/2 trial of SARS-CoV-2 vaccine ChAdOx1 nCoV-19 with a booster dose induces multifunctional antibody responses. Nat Med 27, 279–288 (2021). Ανακτήθηκε από https://doi.org/10.1038/s41591-020-01179-4

[4]. Π. Στυλιανού, Ε. Κ. (2021, Ιανουάριος 11). Ανοικτή Επιστολή Προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκκλησία Online. Ανακτήθηκε από https://www.ekklisiaonline.gr/nea/anikti-epistoli-pros-tin-agia-ke-iera-synodo-tis-ierarchias-tis-ekklisias-tis-ellados-p-stylianou-emm-karpathiou/

[5] Moschella, Μ. (2020, Δεκέμβριος 9). The COVID Vaccine and the Pro-Life Movement. The Heritage Foundation. Ανακτήθηκε από https://www.heritage.org/public-health/commentary/the-covid-vaccine-and-the-pro-life-movement

[6]. Philenews/ΚΥΠΕ. (2021). Όχι Κομισιόν για «διαβατήριο» εμβολιασμένων. Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1127393/ochi-komision-ga-diabatirio-emboliasmenon

[7]. Van Doremalen, N., Lambe, T., Spencer, A., Belij-Rammerstorfer, S., Purushotham, J.N., Port, J. R., Avanzato, V., Bushmaker, T., Flaxman, A., Ulaszewska, M., Feldmann, F., Allen, E. R., Sharpe, H., Schulz, J., Holbrook, M., Okumura, A., Meade-White, K., Pérez-Pérez, L., Bissett, C., Gilbride , C.,…Munster.V. J. (2020). ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques. bioRxiv: The Preprint Server for Biology. Ανακτήθηκε από https://doi.org/10.1101/2020.05.13.093195

[8]. Haseltine, W. A. (2020, Μάιος 16). Did The Oxford Vaccine Work in Monkeys? Not Really. Forbes. Ανακτήθηκε από https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/05/16/did-the-oxford-covid-vaccine-work-in-monkeys-not-really/?sh=27a09c723c71

[9]. Βήμα Ορθοδοξίας. (2021). Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-kyprou/kypros-ekoimithi-apo-covid-19-o-archim-grigorios-moysoyroylis/?print=print

[10]. Αγγελιαφόρος. (2021). Εμβολιασμό για τον Covid-19 συστήνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου. Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://ageliaforos.com/emvoliasmo-gia-ton-covid-19-systinei-i-iera-synodos-tis-ekklisias-kyproy/

promachonjournal.com