Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά Covid-19 και σοβαρά διλήμματα! H κυτταρική σειρά HEK 293 και τα εμβόλια!

Σχετικά με το επίκαιρο της συζήτησης ως προς την ασφαλή χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca από τις ιθύνουσες αρχές και την κυβέρνηση στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65, το ατομικό δικαίωμα στην επιλογή του εμβολίου ή την άρνησή του καθενός να προβεί στον εμβολιασμό του με οποιοδήποτε εμβόλιο, χρειάζεται να διαδοθεί εις γνώσιν του κόσμου το γεγονός ότι ένα από τα συστατικά του μπορεί να είναι τα κύτταρα ή οι λεγόμενες κυτταρικές σειρές (cell lines) ΗΕΚ 293 [1].

Έστω και αν δεν πρόκειται για κύτταρα που αποτελούν πραγματικό συστατικό των εμβολίων που εισχωρεί στον ανθρώπινο οργανισμό, οι σειρές αυτές μετά βεβαιότητας προήλθαν από εκτρωμένο ανθρώπινο έμβρυo οι οποίες υποβάλλονται σε συνεχή αναπαραγωγή ως μέρος της διαδικασίας παραγωγής των πιο γνωστών εμβολίων [2]. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, η χρήση της κυτταρικής αυτής σειράς στο εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται αν την αναζητήσει κάποιος και στο άρθρο του περιοδικού Nature από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης [3].

Για το ζήτημα αυτό όμως, όπως αναφερόμαστε και στη συνέχεια, ζήτησε απαντήσεις από την Ιερά Σύνοδο με ανοικτή επιστολή του ο π. Στυλιανός Εμμ. Καρπαθίου, Θεολόγου Ψυχίατρου, Δρ. Βιοθηκής Πανεπιστημίου Αθηνών [4]. Αν μη τι άλλο, αποτελεί σοβαρότατο ζήτημα βιοηθικής να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα τα οποία προήλθαν από έκτρωση χωρίς η αλήθεια αυτή να τίθεται εις ευρείαν γνώσιν της κυπριακής κοινωνίας από τα ΜΜΕ και την επιστημονική κοινότητα και ενώ γίνεται διεθνώς κάποια συζήτηση.

Μια αλήθεια που προφανώς κάποιοι θα θέλουν να αποσιωπείται. Παρά το γεγονός φυσικά ότι κάποιοι άλλοι ηθικιστές –μόνο κατ’ όνομα όπως φαίνεται– προσπερνούν το πρόβλημα με το γνωστό ρητό «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» [5].

Ηγέρθη, επίσης, άκουσον άκουσον!, ηθικό ζήτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με τις ταξιδιωτικές και άλλες διευκολύνσεις στους εμβολιασθέντες [6] και το πρόβλημα έχει δυστυχώς πολλές προεκτάσεις όπως και βαθύτερα αίτια που βρίσκονται κατακρίβεια στα πειράματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του ρόλου των κυττάρων από εκτρωμένα έμβρυα στην παραγωγική διαδικασία της δημιουργίας των εμβολίων.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερη σημασία η πειραματική φάση μαζί με δεδομένα που επέτρεψαν στη συνέχεια τη χρήση του πρώτου υποσχόμενου εμβολίου καταπολέμησης του εμβολίου της AstraZeneca, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πριν ακόμα αρχίσει η μαζική έναρξη εμβολιασμών μαζί και με τα εμβόλια άλλων εταιρειών. Αυτό και σε συνάρτηση με το ζήτημα της χορήγησης ή μη του συγκεκριμένου εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Εις γνώσιν του κόσμου μπορούν να παρατεθούν σε αδρές γραμμές τα αποτελέσματα της πειραματικής αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca, δοθέντων κλινικών σημείων μόλυνσής 6 εμβολιασμένων ζώων 7 ημέρες μετά την εσκεμμένη επιμόλυνσή τους με τον ιό. Η σχετική δημοσίευση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης  βρίσκεται δημοσιευμένη στον «BioRxiv, Preprint Server for Biology» [7]. Ένα από τα κλινικά σημεία ένδειξης μόλυνσης από τον ιό ήταν ο ρυθμός αναπνοής των πειραματόζωων γρηγορότερα του φυσιολογικού.

Με το κριτήριο αυτό, 3 από τους 6 εμβολιασθέντες πίθηκους καταγράφονταν κλινικά άρρωστοι γιατί είχαν γρήγορη αναπνοή μέρες μετά τον εμβολιασμό και την επιμόλυνση όπως και άλλοι 3 μη εμβολιασθέντες πίθηκοι που ανήκαν στην ομάδα σύγκρισης ελέγχου (control group). Η κλινική εικόνα των 6 αυτών πιθήκων διέφερε ως προς τους 3 μη-εμβολιασθέντες στο ότι δεν είχαν τόσο γρήγορο ρυθμό αναπνοής – ως κλινικό σημείο σύγκρισης –.

Οι επιστήμονες παραδέχονται και την ύπαρξη ιικού φορτίου σε όλους τους επιμολυσμένους πιθήκους με τη διαφορά ότι ήταν πολύ χαμηλότερο το ιικό φορτίο των μη-εμβολιασθέντων. Αυτό επιβεβαιωνόταν με την ευθανασία όλων των ζώων και την ύπαρξη σε όλους ιικού φορτίου σε «βρογχοκυψελιδικό υγρό»-«bronchoalveolar lavage fluid” και σε «ιστό της αναπνευστικής οδού» – «respiratory tract tissue». Επίσης 2 από τους 3 μη-εμβολιασθέντες πιθήκους είχαν υποστεί πνευμονία λόγω του ιού.

Δυστυχώς, οι ερευνητές παραδέχονται ακόμα το «ανεκδιήγητο» –καθότι μετά από αυτό θα πουλούν σε λίγους μήνες το εμβόλιό τους σε όλο τον κόσμο– ότι όλα τα ζώα νόσησαν, ακόμη και τα εμβολιασθέντα. Ιικό γονιδιωματικό RNA-viral genomic RNA (gRNA) ανιχνεύτηκε στις ρινικές εκκρίσεις όλων των ζώων που μολύνθηκαν συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασθέντων, γεγονός που δεικνύει καθαρά ότι όλα τα ζώα μολύνθηκαν με τον ιό. Το ιικό φορτίο στα επιχρίσματα μύτης «nose swabs» ήταν το ίδιο και στα εμβολιασθέντα και στα μή εμβολιασθέντα ζώα μέρες μετά την επιμόλυνση τους με τον κορονοϊό [7].

Ποιό ήταν όμως και το παρασκήνιο; Προηγούμενη ανακοίνωση «press release» της AstraZeneca έγινε μία μόνο μέρα μετά την δημοσίευση των πειραματικών δεδομένων της εταιρείας Sinovac με το κινέζικο εμβολίο [8]. Σε αυτήν η AstraZeneca ισχυριζόταν ότι με τα δικά της αποτελέσματα, εργαζόταν για την πλήρη προστασία των πειραματόζωων «rhesus» πιθήκων που χρησιμοποιήθηκαν και στη συνέχεια θα ακολουθούσαν μαζικής έκτασης πειράματα σε ανθρώπους.

Η ανακοίνωση όμως από το ινστιτούτο Jenner στην Οξφόρδη δεν συνοδευόταν από τα αποδεικτικά ευρήματα που ακολούθησαν στην αναφερόμενη αναλυτική δημοσίευση, ενώ την ίδια ώρα οι ερευνητές της Sinovac έδειχναν ήδη από πριν για το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο την πλήρη προστασία που προσέφερε σε «rhesus» πιθήκους. Στις δικές τους μελέτες κανένα σημάδι ύπαρξης του ιού δεν βρέθηκε στο λαιμό, τους πνεύμονες ή τον πρωκτό των πιθήκων [8].

Ας εστιαστούμε ωστόσο στο δίλημμα που τέθηκε αν θα εμβολιάζονταν οι άνω των 65 στην Κύπρο καθώς στην Ελλάδα όπως και σε άλλες 10 δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι υπεύθυνες κρατικές αρχές δεν ενέκριναν τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Τυχεροί άραγε οι γηραιότεροι Ελλαδίτες και των άλλων χωρών έναντι των Κυπρίων;

Τελικά, βάσει μελετών, δόθηκε το επιστημονικό επιχείρημα στην Κύπρο ότι και με τη νόσηση αριθμού γηραιότερων από κορονοιό, παρά τον εμβολιασμό τους, καθώς έγινε παραδεκτό ότι για την ηλικιακή τους ομάδα δεν υπήρχαν κλινικά δεδομένα στους δοκιμαστικούς εμβολιασμούς από εθελοντές του εμβολίου της AstraZeneca δεν θα κινδύνευε η ζωή τους. Οι επιστήμονες της Κύπρου έδιναν την εγγύηση της μείωσης των νοσηλειών και των θανάτων. Η Κύπρος αποφάσισε έτσι να δώσει το συγκεκριμένο εμβόλιο στους άνω των 65 και η εμβολιαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ένα βασικό ερώτημα όμως είναι αφού όλα θα έγιναν νομότυπα και με επιστημονική επάρκεια, γιατί δεν συμμετείχαν ηλικιωμένοι στα πειράματα της AstraZeneka κατά τις φάσεις δοκιμών II και ΙΙΙ μετά τις δοκιμές τους σε πειραματόζωα; Δεδομένης μήπως όπως φαίνεται της βιασύνης τους να εγκριθεί το γρηγορότερο το δικό τους εμβόλιο που είναι κατ’ ελάχιστον μειωμένης αποτελεσματικότητας; Αν ο παρόλα αυτά ο κοινός νους μπορεί να βγάζει ακόμα κάποιο εύκολο συμπέραμα για την ποιότητα του εμβολίου της AstraZeneca ας αποφανθούν οι ειδικοί με σοβαρότητα δίνοντας αν μπορούν περισσότερες λεπτομέρειες για τις έρευνες που αναφέραμε.

Γιατί το θέμα της δημοκρατικής επιλογής ενός πολίτη αν επιθυμεί να εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο είναι πολύ σοβαρό και αυτό το ακολουθεί το συνταγματικό ή όχι δικαίωμα να αρνηθεί κάποιος τη βελόνα στο σώμα του οποιουδήποτε εμβολίου. Μια συζήτηση που πολύ πιθανόν να προκύψει σύμφωνα με το ποσοστό ανοσοποίησης που αναφέρεται ως στόχος των μαζικών εμβολιασμών.

Μένουν ακόμα ανοιχτά τα ερωτήματα που αφορούν σοβαρές παρενέργειες από τη νέα τεχνολογία των εμβολίων στην ανθρώπινη υγεία που μπορεί να προκύψουν, την ομαλότητα της ζωής των ανθρώπων γενικά αλλά και των αρνητών των εμβολίων ειδικά κατ’ επίφασιν του κοινού καλού με τη συνέχιση των μέτρων περιορισμού και άλλων μέτρων που θα επιβληθούν αν δεν σταματήσει η πανδημία. Με αυτά θα πρέπει να ασχοληθούν και να δώσουν καθαρά τις θέσεις τους οι ειδικοί, πολιτειακοί αξιωματούχοι και οι θρησκευτικοί ηγέτες πέραν του τετριμμένου που χρησιμοποιείται περί fake news και συνωμοσιολογίας.

Επιστρέφουμε όμως πάλι και αναρωτιόμαστε για το πρώτο ζήτημα που θέσαμε το οποίο που αφορά την κυτταρική σειρά ΗΕΚ 293 εν μέσω της διαδικασίας χορήγησης των εμβολιών που χρησιμοποιούνται, θεωρώντας το ως μείζον ζήτημα βιοθηκής το οποίο ήγηρε ο π. Στυλιανός Εμμ. Καρπαθίου, Θεολόγος Ψυχίατρος, Δρ. Βιοθηκής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανοικτή επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, απαντήθηκε στον ιερωμένο καθηγητή από άγνωστο συντάκτη είτε «παρελκυστικώς» είτε «εξ’ αγνοίας» μετά από συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου στις 12 και 13 Ιανουαρίου, ότι «τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν τη χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους.» Κάτι όμως που αν δεν αναιρέσουν με κάποια δικαιολογία είναι καθαρό ψέμα!

Για την Κύπρο, μπορούμε πάλι να αναφέρουμε σχετικά ότι από πλευράς της ιεραρχίας δόθηκε πράσινο φως στα εμβόλια προτρέποντας τον Κυπριακό λαό να εμβολιαστεί μετά από πρωτοβουλία του μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου να συγκληθεί σύνοδος με τη συμμετοχή έμπιστων σε αυτήν επιστημόνων στους οποίους τέθηκαν διάφορα ερωτήματα. Η σύνοδος συνεκλήθη την 1η Δεκεμβρίου 2020.

Δυστυχώς ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μουσουρούλης ο οποίος έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις δεν κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό από τον οποίο πρεσεβλήθη στο ίδιο διάστημα. Κηδεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2021 [9]. «Θεοσημεία» θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος;

Να αναφέρουμε ωστόσο για την ιστορία ότι «ο αρχιγραμματέας της Συνόδου είπε πως δεν είχε εξουσιοδότηση να απαντήσει στην ερώτηση, κατά πόσον υπήρξαν Συνοδικοί, που τάχθηκαν κατά του εμβολίου» [10], ενώ στη φωτογραφία της ΙΕΚ μας κάνει εντύπωση ότι δεν διακρίνονται όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο εκφράζουν αποκλειστικά τον αρθρογράφο.

Πηγές:

[1]. Tenpenny, S. (2020, Δεκέμβριος 27). Coronavirus Pt. 6: The COVID Vaccines – part 1 –. VAXXTER: Scientific Articles Exposing Vaccine Myths and Pharma Foibles. Ανακτήθηκε από https://vaxxter.com/the-covid-vaccines-part-1/

[2]. Brennan, D. (2020, Δεκέμβριος 11). Do COVID-19 vaccines contain aborted fetal cell lines?. CBRUK: Challenging Views On Abortion. Ανακτήθηκε από https://www.cbruk.org/covid-19-vaccine

[3]. Barrett, J. R., Belij-Rammerstorfer, S., Dold,C., Ewer, K. J., Folegatti, P. M., Gilbride, C., Halkerston,R., Hill,J., Jenkin, D., Stockdale,L., Verheul,M. K., Aley, P. K., Angus, B., Bellamy, D., Berrie,E., Bibi, S., Bittaye, M., Cavell, B C.,…Pollard, A.J. (2020). Phase 1/2 trial of SARS-CoV-2 vaccine ChAdOx1 nCoV-19 with a booster dose induces multifunctional antibody responses. Nat Med 27, 279–288 (2021). Ανακτήθηκε από https://doi.org/10.1038/s41591-020-01179-4

[4]. Π. Στυλιανού, Ε. Κ. (2021, Ιανουάριος 11). Ανοικτή Επιστολή Προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκκλησία Online. Ανακτήθηκε από https://www.ekklisiaonline.gr/nea/anikti-epistoli-pros-tin-agia-ke-iera-synodo-tis-ierarchias-tis-ekklisias-tis-ellados-p-stylianou-emm-karpathiou/

[5] Moschella, Μ. (2020, Δεκέμβριος 9). The COVID Vaccine and the Pro-Life Movement. The Heritage Foundation. Ανακτήθηκε από https://www.heritage.org/public-health/commentary/the-covid-vaccine-and-the-pro-life-movement

[6]. Philenews/ΚΥΠΕ. (2021). Όχι Κομισιόν για «διαβατήριο» εμβολιασμένων. Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1127393/ochi-komision-ga-diabatirio-emboliasmenon

[7]. Van Doremalen, N., Lambe, T., Spencer, A., Belij-Rammerstorfer, S., Purushotham, J.N., Port, J. R., Avanzato, V., Bushmaker, T., Flaxman, A., Ulaszewska, M., Feldmann, F., Allen, E. R., Sharpe, H., Schulz, J., Holbrook, M., Okumura, A., Meade-White, K., Pérez-Pérez, L., Bissett, C., Gilbride , C.,…Munster.V. J. (2020). ChAdOx1 nCoV-19 vaccination prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques. bioRxiv: The Preprint Server for Biology. Ανακτήθηκε από https://doi.org/10.1101/2020.05.13.093195

[8]. Haseltine, W. A. (2020, Μάιος 16). Did The Oxford Vaccine Work in Monkeys? Not Really. Forbes. Ανακτήθηκε από https://www.forbes.com/sites/williamhaseltine/2020/05/16/did-the-oxford-covid-vaccine-work-in-monkeys-not-really/?sh=27a09c723c71

[9]. Βήμα Ορθοδοξίας. (2021). Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://www.vimaorthodoxias.gr/ekklisia-kyprou/kypros-ekoimithi-apo-covid-19-o-archim-grigorios-moysoyroylis/?print=print

[10]. Αγγελιαφόρος. (2021). Εμβολιασμό για τον Covid-19 συστήνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου. Ανακτήθηκε Φεβρουάριος 15, 2021, από https://ageliaforos.com/emvoliasmo-gia-ton-covid-19-systinei-i-iera-synodos-tis-ekklisias-kyproy/

promachonjournal.com