Εμβόλιο AstraZeneca και θρομβώσεις. Η αρχή των ωδίνων; Μέρος α.

Είναι απορίας άξιον το πόσο καθησυχαστικοί σε όλα τα επίπεδα, στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρο παρουσιάζονται οι ειδικοί επιστήμονες για το εμβόλιο της AstraZeneca σχετικά με τις παρενέργειες των θρομβώσεων που έρχονται στο φώς… Συμμορφούμενοι με την «υπέρτατη» αρχή, τoν Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τις λεγόμενες «ρυθμιστικές αρχές».

Παρακολουθούν το ζήτημα και καθησυχάζουν. Οι αντιδράσεις των ηγετών και παλινδρομήσεις

Με ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, παρά και την προληπτική αναστολή χορήγησης του εμβολίου από κάποιες χώρες, επισημαίνει πως τα οφέλη εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο (όπως και των άλλων εμβολίων φυσικά), υπερτερούν των κινδύνων του μή εμβολιασμού, συνιστώντας τη συνέχιση των προγραμμάτων χορήγησής τους. Κανένας ακόμα θάνατος δεν φαίνεται να συνδέεται με τα εμβόλια Covid-19 από δεδομένα που μεταβιβάζονται στον ΠΟΥ [1].

Για το ίδιο θέμα, ο Ηλίας Μόσιαλος, εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης και καθηγητής πολιτικής υγείας, επισήμανε την υποχρέωση των ρυθμιστικών αρχών να αναφέρονται στην πορεία και στα αποτελέσματα των εμβολιασμών τα οποία καταγράφονται μαζί με τη διερεύνηση περιστατικών συμπεριλαμβανομένων αναφορών στην αιτιώδη συνάφεια με τους εμβολιασμούς που αυτά συνδέονται [2].

Ο Μόσιαλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτοποίησης και αποδεδειγμένης συσχέτισης, όπως και καμία δημοσίευση έκθεσης «ειδικών ή ρυθμιστικής αρχής που να λέει πως το εμβόλιο της AstraZeneca συσχετίζεται με τη δημιουργία θρόμβων αίματος μετά τον εμβολιασμό.

Προφανώς ορμώμενος εξ’ αφορμής ανακοινώσεων από άλλες ρυθμιστικές αρχές του εξωτωρικού, και ειδικά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων – European Medicine Agency (EMA), μεταφέρει την ίδια περίπου ανακοίνωση ότι είναι μηδαμινός ο μικρός περιπτώσεων καταγραφής θρομβώσεων μέσα στα εκατομμύρια ήδη εμβολιασμένων.

Όπως λόγου χάρη 1 θρόμβωση ανά 367.000 χιλιάδες εμβόλια σύμφωνα και με την αρχή Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) της Βρετανίας, που δεν θεωρείται μεγαλύτερος από το αναμενόμενο ρίσκο στο γενικό πληθυσμό χωρίς τους εμβολιασμούς. Η αν μιλάμε για θανάτους, μερικές δεκάδες θανάτων σε σύγκριση με εκατομμύρια εμβολιασμένων [3]. [Η παραδοχή όμως ορισμένων δεκάδων θανάτων αλλάζει στη συνέχεια σε εκατοντάδες θεωρούμενων ως το φυσιολογικό. Βλ. συνέχεια…].

Ο Μόσιαλος δέχεται επίσης το γεγονός καταγραφής εκατοντάδων που πέθαναν λίγο μετά τον εμβολιασμό για εμβόλια της Astrazeneca αλλά και της Pfizer σε Νορβηγία και Βρετανία, με τη δικαιολογία ότι οι ρυθμιστικές αρχές οι οποίες προβαίνουν σε αναφορές με στατιστικές μελέτες δικαιολογημένα αποσυσχετίζουν τους θανάτους αυτούς με τα εμβόλια [2].

Σύμφωνα με τον Μόσιαλο, χιλιάδες θάνατοι ηλικιώμενων και ανθρώπων με υποκείμενα νοσήματα θα αναμένοντο φυσιολογικά εντός 7 ημερών απο τους εμβολιασμούς συνεπεία διαφορετικών ιατρικών περιστατικών, δηλώνοντας επίσης ότι υπάρχει από τα ΜΜΕ μια τάση τρομολαγνίας.

Ενώ θα έπρεπε, αντίθετα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των υπεύθυνων οργανισμών, να μεταδίδεται το μήνυμα ότι τα εμβόλια δεν ευθύνονται σύμφωνα με τις τεκμηριώσεις που δίνονται. Παραδεχόμενος εντούτις την ύπαρξη καθημερινά εκατοντάδων θανάτων μετά τους εμβολιασμούς [3].

Και το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech υπεύθυνο για θρομβώσεις

Πάντως είναι αξιοσημείωτο, αφού αναφερθήκαμε και στο πρώτο άρθρο για το εμβόλιο της AstraZeneca -χωρίς να παραγνωρίζονται οι βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες πιθανές παρενέργειες και οι κοινωνικές επιπτώσεις όλων των εμβολιών και των μέτρων που εφαρμόζονται ανά το παγκόσμιο-, το γεγονός καταγραφής περιστατικών θρομβώσεων και από το εμβόλιο της Pfizer εκτός από της AstraZeneca παρά τη δημοσιότητα που έλαβε το νέο ζήτημα με τις θρομβώσεις ειδικά για την τελευταία [4].

Αυτό πέραν των πολιτικών παιγνιδιών που και δηλώσεων που εξελίχθηξαν στην προηγούμενη περίπτωση. [Το νέο ζήτημα, προέκυψε σε συνέχεια εκείνου που προηγήθηκε – αν πρέπει να λαμβάνεται από την ηλικιακή ομάδα άνω των 65].

Ο υπεύθυνος της Ιταλικής ρυθμιστικής αρχής Νικολά Μαγκρίνι αναφέρθηκε στο πολιτικό μπλόκο που ακολουθήθηκε κατά του εμβολίου της AstraZeneca, εξηγώντας την απόφαση ως «snowball effect» που επηρέασε τις αποφάσεις. Για το νέο θέμα των θρομβώσεων, συν τοις άλλοις, ο Μακρόν όπως και ο Μάριο Ντράγκι, υιοθέτησαν τη γραμμή της Άγκελα Μέρκελ ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν σε Γαλλία και Ιταλία με την τελική γνωμοδότηση του ΕΜΑ αφού δεν υπήρχε επιβεβαιωμένη συσχέτιση περιστατικών θρομβώσεων με το εμβόλιο [5].

Ανάλογη στάση, χάριν επίδειξης υγειονομικής υπευθυνότητας επεδείχθη και για το προηγούμενο ζήτημα με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η ανειλικρίνειά τους όμως δεν εδράζεται απλά στις αιτιάσεις που δόθηκαν και από ειδικούς στην Κύπρο, όπως ότι η νέα επίθεση κατά τoυ εμβολίου της AstraZeneca μπορεί να οφείλεται στην κόντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους Βρετανούς που βρέθηκαν εκτός Ευρώπης. Η για τον λεγόμενο «παγκόσμιο πόλεμο» ή τον «εθνικισμό των εμβολίων» [6].

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν και η στροφή 180 ͦ του ίδιου του Γάλλου προέδρου Μακρόν για το θέμα της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 65, ο οποίος έκανε δηλώσεις χαρακτηρίζοντας «μερικώς αναποτελεσματικό» όταν αργότερα δήλωνε ότι ο ίδιος θα μπορούσε να εμβολιαστεί με αυτό. Συγκεκριμένα έλεγε: «Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς είναι οιωνεί αναποτελεσματικό ακόμα και για τις ηλικίες από 60 και άνω» [7] αλλά ακολούθως άλλαξε στάση. Τι άλλο όμως πέραν από πολιτικά παιγνίδια και παρελκυστικές πολιτικές αφορούν το νέο συμβάν;

Η μετάβαση από τις προ-κλινικές και κλινικές δοκιμές στους μαζικούς εμβολιασμούς και η ευκαιρία εισαγωγής των νέων τεχνολογιών. Το παρασκήνιο πέραν των πολιτικών παιγνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δυστυχώς, πέραν των πολιτικών παιγνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόβλημα εστιάζεται συγκεκριμένα στο βαθύτερο πρόβλημα της «επείγουσας» μετάβασης από τα πειράματα και τις πρό-κλινικές δοκιμές στις κλινικές δοκιμές λόγω της κατ’ επίφασην επίσπευσης έγκρισης όλων των εμβολίων και κατόπιν στους μαζικούς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αναμενόταν και η έγκριση (έκτακτης ανάγκης – emergency use) από τον ΠΟΥ, η πρώτη έγκριση, υπό όρους άδειας κυκλοφορίας – conditional marketing authorization, δόθηκε για το Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου 2020 [8] και στις 29 Ιανουαρίου 2021 για το AstraZeneca [9] . [Ο ΠΟΥ ενέκρινε το Pfizer στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και το Astrazeneca στις 15 Φεβρουαρίου 2021].

Η βιασύνη με όλα τα εμβόλια και την τεχνολογία που τα υποστηρίζει, είχε ωστόσο ως αιτία τον νέο κορωνοϊό παρόλο που έρευνα έτρεχε χρόνια πριν. Η έρευνα για τη «νέα τεχνολογία» των εμβολίων δοκιμαζόταν σε άλλες εφαρμογές απλά επισπεύσθηκε με την εμφάνιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 ή Covid-19. Ο Covid-19 λειτούργησε ως «ιδανική πλατφόρμα» μετεξέλιξης της έρευνας και εφαρμογής των εμβολίων της νέα τεχνολογίας σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σίγουρα, παρόμοιες περίεργες πτυχές δεν γίνονται γνωστές για τις διαδικασίες παραγωγής ούτε για τα παραπλανητικά πιθανόν δεδομένα των δοκιμών [σύμφωνα με την ανάλυση και του προηγούμενου άρθρου]. Ούτε όμως και για το επιχειρηματικό παρασκήνιο των εμβολίων. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca, κάτι που θα έπρεπε να έπρεπε να θορυβήσει σε πολλά επίπεδα, ωστόσο η προσοχή στράφηκε τελικά στη συζήτηση περίπου ότι όλα τα εμβόλια είναι καλά παρά τα όποια πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα του ενός από το άλλο.

Η παρενέργεια των θρομβώσεων ήταν γνωστή σε επιστήμονες

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η πορεία προς τους μαζικούς εμβολιασμούς, με στόχο τη μεγαλύτερη κάλυψη στον παγκόσμιο πληθυσμό, κατουδένα τρόπο δεν θα ανατραπεί ή πρόκειται να αμφισβητηθεί ουσιαστικά. Ούτε φυσικά η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων τα οποία πήραν την καταρχήν έγκριση για χορήγηση στο γενικό πληθυσμό από τον ΠΟΥ μετά τις κλινικές δοκιμές και τις επιμέρους εγκρίσεις που λαμβάνουν από τις «ρυθμιστικές αρχές». Παρά τις όποιες φαινομενικές αντιδράσεις και καθυστερήσεις οι οποίες σίγουρα έχουν οικονομικά κίνητρα.

Πριν το μέρος β’ της ανάλυσης που ακολουθεί σε επόμενη δημοσίευση, θα αναφερθούμε μόνο στο γεγονός της γνώσης της δημιουργίας θρομβώσεων και άλλων παρενεργειών σε μελέτες ήδη από τη χρήση της τεχνολογίας εμβολίων mRNA αλλά και DNA προ-τριετίας, όπου η δημιουργία θρομβώσεων ήταν γνωστή ως σοβαρή παρενέργεια [10]. Σύμφωνα με το απόσπασμα μιας επιστημονικής μελέτης από τα συμπεράσματα ειδικών επιστημόνων: «προωθεί την πήξη του αίματος και την παθολογική δημιουργία θρόμβων» [11].

Παρόμοια συμπεράσματα των επιστημόνων αφορούσαν εμβόλια για τη λύσσα, τη γρίπη, τον κυτομεγαλοϊό και τον Ζίκα τα οποία δεν προχωρούσαν σε εκτεταμένη εφαρμογή σε μαζικές κλινικές δοκιμές για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς σχετιζόταν με την πραγματική επιτυχία ανοσίας των εμβολίων [10].

Όπως με mRNA εμβόλιο για τη λύσσα και την ανοσογονικότητα (δηλαδή την ανοσία) μετά τις δοκιμές και τα συμπεράσματα που εξάγονταν. Σύμφωνα με τις αναφορές των υπεύθυνων επιστημόνων ήταν «περίπου μέτρια στους ανθρώπους παρά το ότι αναμενόταν από τις δοκιμές στα ζώα, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείτο και με τα εμβόλια DNA, και οι παρενέργειες δεν ήταν ασήμαντες» [11].

Πηγές:

[1]. UN News. (2021, Μάρτιος 12). )Global perspective Human Stories. WHO backs AstraZeneca COVID vaccine amid clotting concerns; green lights Johnson & Johnson shots. Ανακτήθηκε από https://news.un.org/en/story/2021/03/1087222

[2]. Documento. (2021, Μάρτιος 12). Ανακτήθηκε από https://www.documentonews.gr/article/hlias-mosialos-ti-xeroyme-gia-to-embolio-ths-astrazeneca-kai-tis-thrombwseis

[3]. DailyMail.com. (2021, Μάρτιος 16). Pfizer’s Covid vaccine is linked to MORE blood clots than AstraZeneca’s – so why isn’t the EU banning it? Hypocrisy of European nations revealed as Italy admits decision was ‘POLITICAL’. Αvακτήθηκε από https://www.dailymail.co.uk/news/article-9366963/Coronavirus-Pfizers-Covid-vaccine-linked-blood-clots-AstraZenecas-UK.html

[4]. in.gr. (2021, Μάρτιος 10).Κοροναϊός : Ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας περί εμβολίου και θανάτων. Ανακτήθηκε Μάρτιος 25 από https://www.in.gr/2021/03/10/greece/koronaios-o-ilias-mosialos-vazei-telos-stis-theories-synomosias-peri-emvoliou-kai-thanaton/

[5]. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. (2021, Μάρτιος 3). Στροφή 180 μοιρών Γαλλίας και Ιταλίας για το εμβόλιο AstraZeneca. Ανακτήθηκε Μάρτιος 25 από https://www.kathimerini.gr/world/561297136/strofi-180-moiron-gallias-kai-italias-gia-to-emvolio-astrazeneca/

[6]. Δημητρολόπουλος. Π. (2020, Δεκέμβριος 12). Ο παγκόσμιος πόλεμος των εμβολίων – Η στρατηγική Ρωσίας και Κίνας και τα ερωτήματα για την Ευρώπη. ΤΟ ΒΗΜΑ. Ανακτήθηκε από https://www.tovima.gr/2020/12/12/politics/o-pagkosmios-polemos-ton-emvolion/

[7]. Πρώτο Θέμα. Μακρόν. (2021, Ιανουάριος 21). «Ακύρωνε» το εμβόλιο της AstraZeneca λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή έγκριση. Ανακτήθηκε από Μάρτιος 25 από https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1089852/makron/

[8]. EUROPEAN MEDICINES AGENCY. SCIENCE MEDICINE HEALTH. (2020, Δεκέμβριος 21). Ανακτήθηκε Μάρτιος 25 από https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-first-covid-19-vaccine-authorisation-eu

[9]. EUROPEAN MEDICINES AGENCY. SCIENCE MEDICINE HEALTH. (2021, Ιανουάριος 21). Ανακτήθηκε Μάρτιος 25 από https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-covid-19-vaccine-astrazeneca-authorisation-eu

[10]. Kristina Fiore. (2020, Δεκέμβριος 3). Want to Know More About mRNA Before Your COVID Jab? A primer on the history, scope, and safety of mRNA vaccines and therapeutics. MEDPAGE TODAY. Ανακτήθηκε από https://www.medpagetoday.com/infectiousdisease/covid19/89998

[11]. Pardi N, Hogan MJ, Porter FW, Weissman D. (2018, Απρίλιος). mRNA vaccines – a new era in vaccinology. Nat Rev Drug Discov. 2018;17:261-79. Ανακτήθηκε από https://www.maine.gov/ems/sites/maine.gov.ems/files/inline-files/nrd.2017.243.pdf

promachonjournal.com